Team Skottland satser heldigitalt under messen

Team Skottland satser heldigitalt under messen

23. august 2021  ·  Ukategorisert

Tre organisasjoner og et utvalg skotske teknologiselskaper gjør felles front på messen. Siden koronaviruset har gjort reising umulig, stiller de heller sterkt på den digitale delen av årets hybridmesse. Er du på utkikk etter spennende innovasjon fra en av verdens mest fremoverlente oppdrettsnasjoner bør du ta turen innom standen!

— Aqua Nor er den mest velkjente og best besøkte messen i næringen vår – og det er viktig for innovasjonsselskaper i næringa å delta for å skape kjennskap rundt sine løsninger og sin teknologi, innleder markeds- og kommunikasjonssjef Benedikte Ranum i Sustainable Aquaculture Innovation Center (SAIC).

SAIC har slått seg sammen med Scottish Development International (SDI) og Highlands and Islands Enterprise (HIE) for å skape en slagkraftig fellesstand for Skottland som havbruksnasjon – og for de enkelte teknologileverandørene som skal vise seg frem på standen. Sammen er de Team Skottland – og sammen skal de nå vise seg frem på næringens viktigste (digitale) møteplass.

Du kan lese mer om de ulike aktørene på standen lenger ned i saken.

Benedikte Ranum, markeds- og kommunikasjonssjef i Sustainable Aquaculture Innovation Center (SAIC).

Stor variasjon

Selskapene som deltar på fellesstanden er alt fra ferske og nyoppstartede små- og mellomstore bedrifter til store, velkjente og etablerte.

En av utstillerne er for eksempel Wellfish Diagnostics, som ble etablert av Professor Brian Quinn for relativt kort tid siden. Selskapet utvikler hurtigtester for blodanalyse, noe som skal gi oppdretterne raske svar på nøkkelspørsmål innen fiskehelse. I andre enden av størrelsesskalaen er Moredun Scientific – den kommersielle delen av Moredun-stiftelsen, som siden 1988 har jobbet med blant annet fiskehelseteknologi.

Både bedriftene og organisasjonene som står bak standen gleder seg nå veldig til å ta imot digitale besøkende.

— Folk fra de tre organisasjonene bemanner standen, videreformidler kontakter og deltar blant annet på videochat. Vi gleder oss til å aktivt følge opp alle som legger igjen sitt visittkort hos oss, og til å la utstillerne skinne med sitt eget presentasjonsmateriell.

Liker den digitale løsningen på Aqua Nor

Ranum har deltatt på en lang rekke digitale seminarer, messer og webinarer etter at pandemien satte en effektiv stopper for det meste av profesjonelle samlingssteder.

— Vi har deltatt på mange digitale arenaer etter koronaens inntog, og vi liker det digitale stand-oppsettet på Aqua Nor veldig godt. Det ser veldig bra ut sammenlignet med de fleste andre løsningene jeg har sett. Det er innbydende og engasjerende – og lar oss vise frem Team Skottland fra sin beste side.

Globalt nedslagsfelt

Den skotske delegasjonen var også fysisk til stede på Aqua Nor både i 2017 og 2019. Da la de vekt på at messedeltagelsen gir de skotske selskapene en mulighet til å vise seg frem for et globalt publikum. Lite har endret seg, selv om de nå deltar via internett.

— Både det norske markedet spesifikt og det internasjonale markedet i sin helhet er interessant for utstillerne vi har på stand, og det finnes ikke bedre utstillingsvinduer til verden enn Aqua Nor, sier Elaine Jamieson, Head of Blue Economy, Food and Drink i HIE.

Elaine Jamieson, Head of Blue Economy, Food and Drink i HIE. Picture Credit: Ben Mullay /HIE.

— Skotsk havbruk har muligheter, ambisjoner og innovasjon som kun matches av selskapene i leveringskjeden vår. Vi hadde i utgangspunktet lyst til å ta med den Skotske Paviljongen til Aqua Nor i år, men skal i stedet bruke den digitale messestanden gjennom de kommende månedene til å promotere næringa som er så viktig for både de skotske øyene og høylandet. I tillegg skal vi forberede oss til å komme tilbake med den fysiske paviljongen i 2023, sier hun. 

Spennende tid for skotsk havbruksteknologi

Den skotske havbruksnæringen har stått som en bauta gjennom den ellers usikre koronatiden – og beveget seg tilnærmet upåvirket fremover. I tillegg har de skotske havbruksinnovatørene måttet forholde seg til brexit.

— Skottland er «open for business» og i full fart fremover. Akkurat nå er vår største utfordring, i likhet med veldig mange andre oppdrettsnasjoner, å tiltrekke nok fagfolk. Etter brexit har vi intensivert dette arbeidet. Derfor gleder vi oss også ekstra mye til studentdagen på årets messe, sier Ranum, som selv er blant nordmennene som har flyttet til Skottland.

Hun mener alt ligger til rette for at både næringsliv og næringas klokeste hoder skal trives i øynasjonen.
— Både innen havbruket og ellers i naturvitenskapelige fagområder er Skottland stadig på jakt etter folk – og dette er virkelig et fantastisk land å bo i, med flott natur, hyggelige mennesker og progressiv familie- og arbeidslivspolitikk, sier hun.

Møt de dyktige skottene og bli kjent med innovasjonen de skaper gjennom å ta turen innom standen deres.

Selskapene som deltar på standen er blant annet:

Mer om organisasjonene som står bak fellesstanden:

Scottish Development International (SDI)

Scottish Development International støtter skotske selskaper med å få tilgang til internasjonale markeder, med å styrke den globale tilstedeværelsen deres og ved å støtte internasjonale investorer til å øke sin tilstedeværelse i Skottland.

Sustainable Aquaculture Innovation Center (SAIC)

SAIC er ett av sju innovasjonssentre den skotske staten har opprettet for å skape vekst i nøkkelnæringer. Fungerer som bindeledd mellom industri og akademia, skaper interesse for næringa blant unge, deler kunnskap  og jobber for å få økonomiske midler inn til skotsk akvakultur fra Storbritannia og EU. Har 230 skotske medlemsselskaper.

Highlands and Islands Enterprise (HIE)

HIE jobber bredt og tilbyr mye, blant annet støtte til selskaper som ønsker å vokse eller bygge nettverk og samarbeid. De jobber både med både økonomi- og samfunnsutvikling, og har hatt en nøkkelrolle i den stadig voksende skotske havbruksnæringa i over 50 år.Tilbyr alt fra rådgiving og støtte til hjelp med eiendom, arrangementer, investering og finansiering.