Sensoren som følger fisken hele livsløpet: Nominert til Innovasjonspris

Sensoren som følger fisken hele livsløpet: Nominert til Innovasjonspris

18. august 2023  ·  Ukategorisert

En sensor som kan plasseres hvor som helst der fisken befinner seg, følge fisken gjennom rør og pumper – og er forhåndsparet med en mobilapp – slik skal Canadiske Marin X og det norske datterselskapet Sensor Globe gi oppdretteren enklere tilgang til viktig informasjon om fiskens levemiljø og hvordan den behandles.

Sensor Globe er en trådløs sensor som samler inn data om ulike ytre faktorer som påvirker fisken gjennom hele livsløpet. Sensoren er koblet opp mot en app og en webportal som gir tilgang til dataen i sanntid, og som kan hjelpe med å skape økt forståelse for hvordan fisken behandles – både i settefiskanlegget, merden og under transport.

Nominert til Innovasjonsprisen 2023

For utvikling av sensoren er Marin X og Sensor Globe nominert til Innovasjonsprisen, som deles ut under Aqua Nor 2023.

— Nominasjonen beviser for oss at arbeidet vi gjør er viktig for næringen og fremtiden, og det gjør oss veldig stolte. Vi setter fiskevelferd på agendaen, og det betyr mye for oss at juryen anerkjenner dette som viktig. Sensor Globe er ikke utviklet for å erstatte eksisterende løsninger i bransjen, men skal fungere som et supplement for å forbedre innsikten til oppdretteren, forteller Sheamus MacDonald, gründer og med-grunnlegger av Sensor Globe.

Produktet er utviklet i samråd med industrien, og både forskere og oppdrettere har vært involvert i prosessen.

Gir oppdretteren innsikt i ny informasjon

Sensoren veier kun 450 gram, er praktisk å håndtere, og samler meningsfull data om ytre faktorer – uten å forstyrre fisken.

— Sensor Globe samler data som oppdretteren ikke har hatt innsikt i tidligere. Den måler temperatur, pH-verdi, oksygennivå, og fysiske påkjenninger på fisken som akselerasjon og støt, og lar deg identifisere eventuelle mangler som kan påvirke fisken, forklarer Sheamus, og legger til:

— Ved å samle data over tid, vet du når fisken blir stresset og om det dermed har vært noen feil som har påvirket livskvaliteten og vekstraten til fisken. Oppdretterne får rett og slett se hvordan de behandler fisken.

Følger fisken gjennom alle påkjenninger

Sensoren ballasteres etter hvor oppdretteren ønsker å samle data. Den kan enten flyte fritt på overflaten, synke til bunnen eller ballasteres til et bestemt dyp.

— Vi har sørget for at Sensor Globe tåler å flyte gjennom utfordrende deler av fisketransporten, slik som gjennom rør, pumper og avlusningsmaskiner. For å få et helhetlig bilde av de ytre påkjenningene på fisken er det viktig at sensoren kan lese data gjennom alle prosesser.

Alt kontrolleres enkelt via app

Sensor Globe er ferdig programmert opp mot en mobilapp, slik at det skal være enkelt for oppdretteren å styre sensoren og få oversikt over dataen som registreres.

— Appen gir deg full kontroll og enkel oversikt over all informasjon sensoren registrerer i sanntid. Du kan koble flere mobilenheter opp mot sensoren samtidig, eksportere data, føre rapporter, overføre informasjonen til andre i teamet, og se datahistorikk for sammenligning. Du kan også koble dataen opp mot andre programvaresystemer. Alt kontrolleres enkelt gjennom appen, i tillegg til ekstra funksjoner i webportalen som rapportering og analyse, forteller Sheamus.

Møt Sensor Globe på Aqua Nor

Sensor Globe har ingen stand under årets Aqua Nor, men vil være til stede på messeområdet og ha presentasjoner i samarbeid med partnere.

— Vi gleder oss til å delta på årets Aqua Nor, og ser frem til å møte likesinnede bransjekolleger. Og så blir det jo veldig spennende å se hvordan det går med nominasjonen. Uansett utfall er vi veldig takknemlige for å bli nominert, og ser frem til noen innholdsrike dager i Trondheim, avslutter Sheamus.

Hvis du ønsker å kontakte Sensor Globe for et møte under messa, kan du kontakte daglig leder Sheamus MacDonald på smacdonald@sensorglobe.no.

Vinneren av Innovasjonsprisen 2023 annonseres under Aqua Nor, torsdag 24. august kl. 11.30 i Mendelsohn konferansehall, Trondheim Spektrum.