Invitasjon til skoleklasser: Velkommen til Aqua Nor Youth 2023

Under verdens største teknologimesse for havbruksnæringen inviterer Stiftelsen Nor-Fishing skoleklasser fra barne- og ungdomsskolen til å komme tett på det marine miljøet og alle mulighetene som finnes i det blå havrommet. Vi ønsker å vekke nysgjerrighet og interesse, skape engasjement og spre kunnskap.

Alle barn og unge har på en eller annen måte et forhold til havet; enten gjennom å spise fisk eller sjømat, bading, plukke stein og skjell i fjæra. Men hvor mange har sett en merd hvor fisken lever og vokser, eller vet hvordan man dyrker tang, tare og skjell?

Fra hav til bord er en lang prosess. Det starter med at fisk og sjømat høstes, fraktes til land, blir sløyet og lagt på is. Deretter fraktes råvarene ut til for eksempel butikker og restauranter eller de blir bearbeidet på fabrikker – for eksempel røkt, gravet, porsjonert – før de distribueres ut for salg.  Hjemme spises både fisk eller sjømat kokt, stekt, grillet, dampet og marinert.

Aqua Nor Youth presenterer ulike løsninger på problemstillingene vi står overfor når vi skal øke matvareproduksjonen på en miljøvennlig og bærekraftig måte. I år har vi ekstra stort fokus på teknologi, helse og bærekraft.

På Brattørkaia venter et morsomt, lærerikt og engasjerende program. Her vil elevene bli inspirert til å bruke alle sansene sine, undre seg, stille spørsmål og finne svar på:

  • Hvorfor det er viktig å ta vare på havet?
  • Hvordan kan alle bidra til et bærekraftig hav og havbruk?
  • Hvor enkelt det er å lage digg og smart mat med fisk og sjømat
  • Høsting og bruk av naturressurser
  • Fra rogn til spisebordet
  • Hvilke jobber man kan ha i havbruksnæringa og hva man gjør i disse jobbene

Som en rød tråd – eller snarere grønn og blå tråd – gjennom hele arrangementet ligger respekten for havet og hvordan vi sammen bidrar til at alle får nyte godt av alt det havet har å by på, det også i fremtiden.

Arrangementet er gratis og primært tilpasset for 3. – 7. klasse, men også ungdomsskoleklasser vil ha utbytte av å delta.

Tid og sted for arrangementet:

  • Tirsdag 22. august (Brattørkaia i Trondheim – oppmøte på fremsiden av Pirbadet)
  • Onsdag 23. august (Brattørkaia i Trondheim – oppmøte på fremsiden av Pirbadet)

Tidspunkt for booking og oppmøte begge dagene:

  • Kl. 09.00 – 11.00
  • Kl. 11.30 – 13.30

Sted: Brattørkaia i Trondheim – på fremsiden av Pirbadet.
Transport: Rutebuss og gå av på bussholdeplassen «Pirbadet».

NB: Det er begrenset med plasser og «førstemann til mølla» gjelder derfor ved booking.