
Utfordrer engangsbruk i sjømatnæringen med sporbar ombruksemballasje
6. august 2025 · Ukategorisert
Det norske selskapet Circmar har utviklet en innovativ emballasjeløsning for transport av fersk fisk. Løsningen kombinerer ombrukbare kasser og paller med sanntidssensorer og digital sporing – og gjør det mulig å redusere både klimaavtrykk, kostnader og risiko i verdikjeden.
Emballasjen har sikret Circmar en nominasjon til Innovasjonsprisen 2025 som deles ut under Aqua Nor.
Ombrukbare paller og fiskekasser
Emballasjeløsningen består av CIRCpall (ombrukbar pall) og CIRCbox (ombrukbar fiskekasse) laget av resirkulert plast – utviklet for å tåle å bli brukt mellom 100 og 200 ganger før de resirkuleres og ombrukes.
Emballasjesystemet er utviklet for å:
- Redusere emballasjekostnad per kilo fisk.
- Drastisk forbedre klima- og miljøavtrykk.
- Øke effektiviteten i verdikjeden gjennom datafangst.
— Kassene og pallene er utstyrt med sensorer som registrerer temperatur, støt og posisjon. Når vi først skulle lage emballasje som kan brukes om igjen, ville vi også at den skulle fungere enda bedre enn dagens løsninger, forteller gründer og utviklingsansvarlig i Circmar, Espen Ramsbacher.
Per dags dato er det kun CIRCpall som er lansert på markedet, men CIRCbox er rett rundt hjørnet. CIRCpall er kompatibel med andre standard fiskekasser, og kan enkelt integreres i eksisterende logistikksystemer.
Et komplett emballasjesystem
Sensorene i pallene og kassene er koblet til en digital plattform som gir full oversikt, og varsler ved avvik. All data logges og kan brukes til dokumentasjon, miljørapportering og kvalitetskontroll.
— Løsningen inkluderer også et eget vaskesystem med industristandard når det gjelder hygiene. Det er trygt og effektivt å bruke samme emballasje mange ganger, forklarer Espen.
— Kundene våre leier emballasjen, så tar vi oss av resten. Vi henter, vasker og leverer tilbake produktene – gode som nye.

Kontroll over hele verdikjeden
Ideen bak systemet oppstod i 2019, da selskapets gründere jobbet med matsporing i lakseoppdrettsnæringen. De oppdaget at det fantes mye data og kontroll frem til slakteriet – men svært lite etterpå.
— Transportleddet viste seg å være et kritisk punkt for både kvalitet og matsikkerhet. Vi så at det manglet datapunkter etter at fisken forlot slakteriet, og det ville vi gjøre noe med, sier Espen.
— Med data fra pallene og kassene kan man måle forholdene fisken faktisk utsettes for under transport, slik får man langt bedre kontroll på produktene sine.
Laget for effektiv logistikk
CIRCpall og CIRCbox er også designet for å utnytte plassen best mulig.
— Fiskekassen har større innvendig volum enn for eksempel en isoporkasse, slik at du får plass til mer fisk i hver enhet. Samtidig er både kasser og paller dimensjonert og formet for effektiv stabling, noe som gir bedre plassutnyttelse på lager, lastebil og container, forklarer Espen, og legger til:
— Pallene veier mindre enn tradisjonelle trepaller og de er mer robuste. Med høyere volum per kasse, lavere vekt og smartere stabling, får du mer fisk per pall og færre biler på veien.
Møter fremtidens krav
EUs nye emballasjeforordning krever at minst 40 prosent av transportemballasje skal være ombrukbar innen 2030. For transport mellom bedrifter internt i Norge er kravet 100 prosent.
— Omstillingen kommer enten man vil eller ei, og vi tror det lønner seg å være i forkant. Vi håper og tror løsningen vår vil gjøre det enklere for næringen å møte kravene, på en trygg, effektiv og lønnsom måte, avslutter Espen.


Vinneren av Innovasjonsprisen 2025 annonseres under Åpningsseremonien på Aqua Nor, tirsdag 19. august kl. 11:30 – 12:20.