Helautomatisk måling av laks- og ørretrogn: Nominert til Innovasjonspris

Helautomatisk måling av laks- og ørretrogn: Nominert til Innovasjonspris

10. august 2023  ·  Ukategorisert

Tyske Evonta har utviklet et helautomatisk system for testing og måling av laks- og ørretrogn. Systemet er den første testmetoden på markedet som lar oppdretteren studere rognen tidlig i utviklingsstadiet, uten fysisk kontakt eller ved bruk av kjemikalier.

OCT-teknologi (Optical Coherence Tomography) gjør det mulig for oppdretteren å fange unike 3D-bilder av rognen som viser utviklingen av genmaterialet, og samtidig hente inn mer troverdige data enn ved manuell testing.

Datamaterialet forteller oppdretteren om det er nødvendig med ytre justeringer på for eksempel temperatur for å forbedre batchen.

Nominert til Innovasjonsprisen 2023

For sitt unike målesystem, EVONTA®-MF200se, er Evonta nominert til Innovasjonsprisen, som deles ut under Aqua Nor 2023.

— Det er fantastisk å bli plukket ut som nominert til Innovasjonsprisen. Nominasjonen bekrefter at næringen er åpen for nye, teknologiske løsninger for å møte fremtidens utfordringer. Det motiverer oss til å fortsette utviklingen og ta teknologien enda et steg videre, forteller Björn Fischer, CEO i Evonta.

Inspirert av medisinsk teknologi

Evonta har latt seg inspirere av OCT-teknologien som brukes blant annet når optikere studerer øynene til pasientene sine.

— Med OCT-teknologi kan optikeren se endringer helt bakerst i øyet, uten at måleinstrumentet er i fysisk kontakt med øyeeplet. På samme måte kan vi nå studere laks- og ørretrogn, for å avdekke eventuelle feil eller mangler, forteller Björn.

Sikrere innhenting av data

Laks- og ørretrogn blir i dag kunstig befruktet og lagret i spesielle beholdere for inkubasjon. Videre behandles tilfeldige egg med eddiksyre for å gjøre dem mer transparente før manuell testing.

— Siden den nye målemetoden vi har utviklet er helautomatisk, trenger ikke oppdretteren å være i fysisk kontakt med eller behandle tilfeldig rogn med kjemikalier. Det betyr at vi utelukker variasjoner og mulige begrensninger i testresultatene, som kan oppstå ved manuell testing, forklarer Björn, og legger til:

— Målemetoden gir rett og slett mer pålitelig informasjon om rognen, og vil kunne kvalitetssikre hele batchen – i motsetning til stikkprøver av tilfeldige egg.

Forutsigbar kvalitet

Under testingen av rognen får du et nærbilde av hvordan cellene utvikler seg. Bildene overføres til en database, hvor avanserte algoritmer regner om til informasjon som oppdretteren kan forholde seg til.

— Du slipper å studere hvert enkelt bilde av rognen, det gjør teknologien for deg. Dataen som registreres blir evaluert digitalt ved hjelp av kunstig intelligens (AI)-basert programvare, og loggført, og lar deg vite hva som foregår inni eggene, forklarer Björn.

— Tidligere har oppdretteren hatt en «blind» ventetid fra fertilisering til ferdig resultat. Nå får du innsikt i og informasjon om hele prosessen, som skal sikre bedre kvalitet på fisken, mindre tidsbruk, færre feilproduksjoner og lavere kostnader.

Møt Evonta på Aqua Nor

Evonta har ingen stand under årets Aqua Nor, men er til stede på messeområdet alle dager – og slår gjerne av en prat.

— Vi gleder oss masse til å ta turen til Trondheim for å være med på årets høydepunkt for havbruksnæringen, og ser frem til å presentere målesystemet vårt for folk og aktører i bransjen, avslutter Björn.

Avtal et møte med Evonta på Aqua Nor 2023! Ta kontakt med Björn Fischer på bjoern.fischer@evonta-technology.de eller ring +49 178 448 6164

Vinneren av Innovasjonsprisen 2023 annonseres under Aqua Nor, torsdag 24. august kl. 11.30 i Mendelsohn konferansehall, Trondheim Spektrum.