Revolusjonerer vasking av oppdrettskar: Nominert til Innovasjonspris

Revolusjonerer vasking av oppdrettskar: Nominert til Innovasjonspris

7. juli 2023  ·  Ukategorisert

Den unike vaskeroboten ˣAQ™ er utviklet av norske EasyX. Roboten gjør vasking av oppdrettskar enklere, tryggere og mer forutsigbart enn manuell vask – nå er nyvinningen nominert til Innovasjonsprisen 2023.  

Roboten kan rengjøre oppdrettskaret en tiendedel av tiden det tar å vaske manuelt, og bidrar dermed til å effektivisere driften på anlegget.

Nominert til Innovasjonsprisen 2023

Selskapet bak Vertical Cleaning Robot ˣAQ™, EasyX, er nominert til Innovasjonsprisen, som deles ut under Aqua Nor 2023.

Det betyr veldig mye for oss å bli nominert til Innovasjonsprisen. Vi er en ny bedrift helt i oppstartsfasen, så det er fantastisk å få anerkjennelse på at det vi gjør er viktig for næringen og fremtiden, forteller Sindre Hansen, CEO og grunnlegger i EasyX.  

Fra maling av hus til vasking av oppdrettskar

Det hele startet med en idé som oppsto da Sindre og en kollega skulle male hus; de ville utvikle en robot som kunne gjøre jobben for dem.

CCO og med-grunnlegger i EasyX Jan Fredrik Gjerstad, ble nysgjerrig på idéen og kontaktet Sindre. Med lang erfaring fra havbruksnæringen, var Jan Fredrik nysgjerrig på om samme robotteknologi kunne brukes for å vaske og desinfisere oppdrettkar på settefiskanlegg og landbaserte anlegg. Svaret, det var ja.

Vertical Cleaning Robot (VCR)

Vaskeroboten beveger seg vertikalt langs veggene i karet, og vasker opp til 3,500 m² i timen. Den har en spylestav i front med fem dyser, som fungerer som en høytrykksspyler, i tillegg til en skumdyse på baksiden.

— Roboten kan bevege seg på alle underlag, også såpeglatte vegger – det skiller den fra andre løsninger. Og viktigst av alt; den vasker tomme kar. Per dags dato er dette den eneste vaskeroboten på markedet som vasker oppdrettskaret etter at det er tømt for fisk og vann. Vasking i tomme kar eliminerer også risikoen for smitte via vann, forklarer Sindre.  

Roboten styres enkelt av en betjent operatør, og vil på sikt bli helt automatisk og selvdrevet.

Fra manuell vask til robotvask

Til nå har vasking av tomme oppdrettskar vært en manuell jobb, som regel utført av de ansatte på anlegget. Vaskeroboten skal spare oppdretterne for unødig tid og krefter på manuell vasking.

Jan Fredrik mener denne løsningen har vært savnet i mange år.

— Manuell vasking er en svært tung og krevende jobb. Jeg har selv stått timevis i glatte kar og skrubbet, vasket og blitt sliten i både knær, rygg og skuldre. Med litt unøyaktighet er det fort gjort å skade både seg selv og utstyret, særlig om du vasker i høyden. Det stilles også høye krav til sluttresultatet, for å unngå overførsel av bakterier og virus mellom batchene.

— Vi får tilbakemelding på at vasking av oppdrettskar har vært som en stein i skoen for oppdrettere. Derfor har vi utviklet et produkt som kan løse denne utfordringen. Nå kan de kaste steinen på sjøen, og la vaskeroboten gjøre jobben for dem, legger Sindre til.

Lanserer oppdatert versjon på Aqua Nor

EasyX stiller ut roboten på Aqua Nor i august.

— Den nyeste versjonen av roboten har nytt design og flere endringer fra den første prototypen, og er utviklet i samarbeid med Kongsberg Innovasjon og Eker Design. Vi gleder oss til å lansere og vise frem den oppgraderte utgaven på messa i august, avslutter Sindre.

Du finner EasyX på stand D-303 (hall D) under Aqua Nor 2023!

Vinneren av Innovasjonsprisen 2023 annonseres under Aqua Nor, torsdag 24. august kl. 11.30 i Mendelsohn konferansehall, Trondheim Spektrum.