Store avtaler signeres på Aqua Nor

Store avtaler signeres på Aqua Nor

27. august 2021  ·  Ukategorisert

Aqua Nor er mer enn bare næringens viktigste møteplass. Det er også et viktig handelssted. Denne uken har blant annet Benchmark Genetics og MMC First Process underskrevet avtaler av betydelig størrelse på messeområdet.

Les også: Lanserte på Aqua Nor – så tok forhåndssalget av

På onsdag ble to store avtaler signert på Aqua Nor:

  • Benchmark Genetics og Premium Svensk Lax signerte en avtale der Benchmark fra 2023 skal levere all lakserogn til anlegget som årlig skal produsere 10 000 tonn laks i Sverige.
  • MMC First Process signerte en avtale der MMC skal levere komplett system for fiskehåndtering til fase to av det amerikanske gigantanlegget Atlantic Sapphire Bluehouse.

Kunne endelig møtes

Både Benchmark Genetics og MMC First Process er svært fornøyde med å signere avtalene sine på Aqua Nor 2021.

— Aqua Nor er den naturlige møteplassen for bransjen vår. Nå har vi sittet på Teams og planlagt denne leveransen sammen med Premium Svensk Lax i snart to år. Dette er faktisk første gang vi møter de fysisk. Avtalen er en stor milepæl i samarbeidsforholdet vårt, sier Jan-Emil Johannessen, som er Head of Benchmark Genetics

Jan-Emil Johannessen fra Benchmark Genetics og Morten Malle fra Premium Lax signerer avtalen på Aqua Nor

Herlig med avtalesignering på messen

Johannessen forteller at da rognbransjen nesten utelukkende leverte til sesongbaserte utsett, var august og Aqua Nor et naturlig sted å offentligjøre avtaler. Nå leverer Benchmark Genetics rogn til kundene hver eneste uke hele året, og dermed blir det også færre store avtaler å annonsere på Aqua Nor.

— Det er ekstra fint å offentliggjøre avtalen på Aqua Nor etter en pandemi som har skapt fysisk avstand mellom folk i samfunnet og i næringa. Her blir det brask, bram og mye oppmerksomhet rundt offentliggjøringen, sier Johannessen.

Benchmark Genetics er i stand til å levere hele året, blant annet på grunn av sitt anlegg på Island – et resultat av at Benchmark kjøpte opp islandske Stofnfiskur, nå Benchmark Genetics Iceland. Der har de tre biosikre anlegg med stamfisk og rogn som har genetiske egenskaper tilpasset RAS-anlegg.

Det planlagte Svensk Lax-anlegget som årlig skal produsere 10 000 laks i Sverige

Mulig avtaleperiode på 5 år

For Benchmark Genetics er slike avtaler viktige. De jobber langsiktig med å bygge opp og allokere kapasiteten sin, og skal nå gjennomføre første leveranse til Premium Svensk Lax i første kvartal av 2023. Videre skal de levere all lakserogna til anlegget de neste tre årene – med opsjon på to år til.

— Det var viktig for begge parter at denne avtalen kom på plass tidligst mulig. Vi har en langsiktig tankegang rundt alt vi gjør – og nå har vi god tid til planlegging og forberedelser.

Stor-kontrakt til amerikansk signaturanlegg

MMC First Process signerte også en strategisk viktig kontrakt i messeperioden. CSO Frank Vike og CEO Petter Fauske forlot den svært travle standen i A-hallen, og fant noen minutter til å fortelle om avtalen.

— Vi mener at skånsom behandling av fisk er ekstremt viktig, og har utviklet løsninger som stresser fisken så lite som mulig ved transport. Det betyr at fiskevelferden blir godt ivaretatt. I tillegg vet vi at jo mindre fisken stresses, jo raskere får den tilbake appetitten etter transport – og jo raskere vokser den igjen. God fiskevelferd er lønnsomt for kundene våre – og vi leverer god fiskevelferd, sier CSO Frank Vike.

CEO Petter Fauske og CSO Frank Vike i MMC First Process

MMC valgt som systemleverandør

Det enorme amerikanske Atlantic Sapphire-prosjektet er fremdeles i fase 1 av en produksjonsløpet. Når det går inn i fase 2 skal MMC levere et komplett system for fisketransport.

— Selv om vi har flere andre kunder i USA, og på lignende prosjekter, er det høy grad av innovasjon på Atlantic Sapphire-anlegget. Om vi skal beholde posisjonen vår som verdensledende på vårt felt må vi fortsette å gå sammen med de selskapene som går i front av utviklingen – og det gjør vi på dette prosjektet, sier CEO Petter Fauske.

Fauske er svært fornøyd med å kunne lansere nyheten under Aqua Nor.

— Det er svært mange som driver med landbasert oppdrett her på messen – og avtalen vår har skapt en snakkis.

Selgerne spesielt fornøyd med å være på messen

Det bekrefter CSO Frank Vike. Siden han jobber med salg har det vært ekstra fint å delta på en messe fylt av relevante kunder og med blest rundt egne leveranser i både fagpresse og på messeområdet.

— Vi har hatt besøk av veldig mange relevante kunder – og hatt både planlagte og uplanlagte møter med reelle interessenter. Jeg har allerede store forventninger til deltagelsen vår i 2023, avslutter Vike.